P. Christensen bilhus

:
januar 2009
Kolding har fået et nyt, topmoderne Mercedes-hus. Udført helt i glas og udstyret med kraftige lameller, løfter den iøjnefaldende runde udstillingshal sig næsten fra grunden.
Fra førstesalens dæk har man et godt udsyn over det store dynamiske showroom – og gennem de transparente glasfacader er der kig ud til husets hovedindgang.
Mercedes-stjernen er udført i en kæmpe stålkonstruktion under glasrotundens top. Logoet lyser op ved hjælp af LED-belysning fra El Team Vest, og det kan ses både fra jorden og fra luften.
Fra førstesalens dæk har man et godt udsyn over det store dynamiske showroom – og gennem de transparente glasfacader er der kig ud til husets hovedindgang.
Gennem indbyggede vinduespartier er der kig til værkstedet, og via gangbroen, der svæver over rummet, har personalet adgang til førstesalens kantine.
Kantinen er indrettet i enkel, skandinavisk stil. Gennem glaspartierne kan personalet nyde udsigten til det store showroom nedenunder.
previous next

Cirkulært bilhus

P. Christensen har opført nyt bilhus i Kolding – et spændende byggeri, som både er smukt og funktionelt – og som af de involverede parter betegnes som et skoleeksempel for branchen

Byggefakta

P. Christensen bilhus
Trianglen 11
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Peter Christensen
Bygherrerådgiver:
OBH-Gruppen A/S
Arkitekt:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Hovedentreprenør:
Kjæhr & Trillingsgaard A/S
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S
Areal:
7500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Pladsen i det eksisterende bilhus blev for trang, og derfor har P. Christensen nu opført et nyt og topmoderne byggeri, som matcher de eksklusive bilmærker Mercedes, Chrysler, Jeep, Dodge og Smart, som er udstillet i den imponerende, cirkulære udstillingshal. Bilhuset blev opført på ni måneder, og bygherren kunne sammen med medarbejderstaben og de funklende nye biler flytte ind fire uger før tid.
- Vores kapacitet var for lille i det gamle domicil. Og da vi kunne fornemme, at der var styr på tingene, og vi var foran tidsplanen, kunne vi ligeså godt fremrykke processen. Det har naturligvis kun kunnet lade sig gøre, fordi Kjæhr & Trillingsgaard har leveret et professionelt stykke arbejde, udtaler bygherre Peter Christensen, som også samarbejdede med Kjæhr og Trillingsgaard på det tidligere domicil fra 1972.

Når man bygger under Mercedes-navnet, er der visse krav, der skal overholdes, for indpakningen skal naturligvis passe til produktet.

Funktionalitet og æstetik

- Mercedes har et kodeks for, hvordan sådan et byggeri skal se ud, og der er fra starten lagt an til en høj overligger på kvaliteten. Jeg ser på ingen måde restriktionerne som en spændetrøje – tværtimod var det en god guideline at have, siger arkitekt Jesper Thyge Brøgger.

Han pointerer, at der ud over de givne krav til for eksempel overflader, struktur og farver, fra bygherrens side var fokus på husets funktionalitet og på, at driften kom i første række. Derfor var én af udfordringerne også at lave en arbejdsplads, der både kælede for æstetikken, men som samtidig tog højde for medarbejdernes daglige rutiner.

- Derfor samlede vi alle husets specialister og nedsatte en styregruppe, hvor husets forskellige funktioner var repræsenteret. På den måde blev alle hørt. Styregruppen bestod af 6-7 beslutningsdygtige personer, som hurtigt fik problematikkerne vendt med afdelingerne, og fra første ”go” gik der kun tre måneder, til vi stod med et færdigt oplæg i hånden, fortæller Jesper Thyge Brøgger.

Kæmpe rotunde

Selve bygningen består af en imponerende kæmpe rotunde, der fungerer som showroom og en mere firkantet struktur på værkstedsdelen slået an af en lang, sort tagskive. De to former møder hinanden i en langstrakt, overdækket hovedindgang, som naturligt leder kunderne ind i et stort vindfang udført af Glasalu i HansenFenster med skydedørsautomatik fra Besam. Et stort ovenlys skaber højde og lys i rummet. Her fra bygningens naturlige centrum, hvor indskrivning til værkstedet også foregår, er der kig til alle centrale funktioner. Ligefrem er værkførerne samlet i et åbent kontormiljø midt mellem værksted og reservedelslager. En vigtig pointe her er den visuelle kontakt, der via vinduespartier i væggen skabes mellem værksted og værkførerne bag skrivebordene.

- Her er skabt et spændingsfelt centralt i bygningen, for alle medarbejdere færdes gennem dette rum, forklarer Jesper Thyge Brøgger.

Over administrationen svæver en åben gangbro, hvor mekanikere har direkte adgang til den indskudte førstesal, som huser kantine og omklædningsrum.

- Fra begge værksteder kan personalet benytte de ”hemmelige gange”, som går op til førstesalen, uden at forstyrre kunderne. Men samtidigt bevarer man kontakten og det dynamiske udtryk i bygningen, siger Jesper Thyge Brøgger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen